تاریخ انتشار: 1400/3/7 11:2     /     کد خبر : 4445     /     دسته خبر : پنجره گفتگو
به نظر نمی رسد که دست کم این سه نفری که نام بردیم(جلیلی، زاکانی و قاضی زاده هاشمی) قصد رقابت با آقای رئیسی را داشته باشند و تا پایان بمانند بلکه همانطور که در تحلیل ها هم دیده می شود بیشتر برای حمایت کردن و به نوعی پوششی بودن حضور دارند.
*برخی خبرها آمده بود که این احتمال هم وجود دارد که رئیسی به نفع جلیلی کنار روند که بعد هم تکذیب شد، این احتمال اصلا جای طرح شدن دارد؟
اگر این فرض درست باشد پس چرا آقای رئیسی کاندیدا شده است؟ او می توانست کاندیدا نشود و آقای جلیلی به تنهایی حضور داشته باشد، بنابراین این احتمال بعید است، هر چند در عالم سیاست همه سناریوها ممکن است صورت بگیرد ولی چنین فرضی منطقی و عقلانی نیست.
*این امکان وجود دارد که اصلاح طلبان و اعتدال گرایان از آقای همتی یا مهرعلیزاده حمایت کنند یا این شانس را برای آنها قائل نیستند که پیروز شوند؟
فعلا که یکی از احزاب محوری جبهه اصلاحات یعنی اتحاد ملت اعلام کرد که گزینه ای ندارد. الان باید منتظر دیگر احزاب بمانیم اما سخنگوی کارگزاران آقای مرعشی گفت نباید عجله کرد. من فکر می کنم کارگزاران بالاخره گزینه ای خواهند داشت.
*اعتدال گراها چطور؟
حزب اعتدال و توسعه با توجه به شرایط جدید سیاسی که اتفاق افتاده است تا الان جلسه ای نداشته اما به نظر می رسد هفته آینده نشست شورای مرکزی صورت گیرد، بنابراین حزب هم اکنون نظرخاصی راجع به شرایط جدید از خود بروز نداده است و باید منتظر هفته آینده بمانیم.
*آقای دهقان! آیا فکر می کنید در این دوره از انتخابات یک شگفتی داشته باشیم یا خیر؟
باید دید شگفتی را چگونه باید تعریف کرد. ممکن است منظور از شگفتی، آن باشد که یکی از کاندیداها مثلا رأی بیست میلیونی داشته باشد. شگفتی دیگر آن است که بر خلاف محاسباتی که الان در جامعه است و پیش بینی می شود که آقای رئیسی بدون دردسر رأی می آورد، انتخابات به دور دوم کشیده شود، پس باید این شگفتی را تعریف کرد.
معتقدم در عالم سیاست همه چیز امکان پذیر است، شما فراموش نکنید تا هفته آخر منتهی به دوم خرداد ۱۳۷۶، نزدیکان آقای خاتمی برای او رأی ۷، ۸ میلیونی متصور بودند یا در قضیه ۲۷ خرداد ۱۳۸۴ پدیده ای به اسم احمدی نژاد اصولا خیلی جدی گرفته نمی شد و یا در خرداد ۱۳۹۲ تا قبل از مناظره سوم آرای قالیباف از حسن روحانی بیشتر بود اما مناظره سوم باعث شد آقای روحانی از ۱۱ درصد به ۳۵ درصد برسد و بعد با حمایت مرحوم هاشمی، سید محمد خاتمی و انصراف نجیبانه آقای عارف که باعث شد آرای آقای عارف به ایشان منتقل شود به نزدیک ۵۱ درصد آرا برسد و پیروز شود.
متغیرهایی وجود دارد که نمی توان آنها را پیش بینی کرد. بنابراین با توجه به فرهنگ سیاسی ایرانیان که نشان داده اند به سرعت دو قطبی می شوند می توان هر احتمالی را داد چرا که اصولا ما ملتی هستیم که خیلی هم قابل پیش بینی نیستیم، حداقل در سه دوره از ادواری که رئیس جمهور مستقر رفته است این اتفاق رخ داده است. بنابراین باید دید در این سه هفته و در گپ و گفت های تلویزیونی و به خصوص در مناظرات چه اتفاقی می افتد، در نتیجه هیچ چیز مشخص نیست.
*این رد صلاحیت چهره های شاخصی مثل آقای لاریجانی و آقای جهانگیری را چگونه ارزیابی می کنید؟
به هرجهت شورای نگهبان بخشی از ارکان قانون اساسی است و هرکسی که وارد بازی انتخابات می شود باید بداند که شورای نگهبان تصمیمات خاص خود را می گیرد چه موافق باشیم و چه مخالف. بنابراین دیدیم که آقایان هم پس از عدم احراز با تاکید بر حضور در انتخابات به نظر و رأی شورای نگهبان تمکین کردند.
*در ارتباط با طیفهای مختلف سیاسی، پیش بینی می شد که مثلا از طیفهای مختلف اصولگرایان، اصلاحطلبان و اعتدال گراها و مستقلین، یک چهره ای به عنوان کاندیدا حضور داشته باشد، ولی الان این شرایط به وجود نیامده است. به نظر شما این می تواند روی مشارکت مردم اثر گذار باشد یا خیر؟
نکته ای را باید بیان کرد و آن این است که چهره های شاخص نیستند وگرنه از هر جریانی می توانیم با یک تفسیر موثق ببینیم که بالاخره فردی مطرح است. اینکه این نکته را باید مثبت ارزیابی کرد یا منفی، نمیتوان اظهارنظر دقیقی ارائه داد.
به نظر میرسد شرایط کلی کشور بعد از تصمیم شورای نگهبان دچار تغییر چندانی نشده است، بالاخره بخشی از این عدم استقبال به خاطر فضای کلی کشور و به خصوص مسائل اقتصادی است چون بعد از تحریمهای ترامپ مشکلات زیادی برای کشور از سال ۹۷ به وجود آمد و در مجلس هم ما دیدیم و به خصوص تاثیرات اقتصادی کرونا که آن هم مزید بر علت شده است.
بنابراین این سردی را نباید صرفا به شرایط بعد از معرفی کاندیداهای نهایی ربط داد، اما یک نکته هم وجود دارد و آن این است که بالاخره بعضی از چهره های سرشناس به خاطر عملکرد و کارکردشان رای منفی بیشتری دارند، همانطور که در نظرسنجیها بعضی از آقایان که الان معرفی نشدند رأی منفی قابل توجهی داشتند اما افرادی که الان هستند و در سبد نهایی شورای نگهبان قرار گرفته اند چون ناشناس بودند و چون رو و به صورت آشکار بازی نکرده بودند و در چشم مردم نبودند، اتفاقا رای منفی کمتری دارند که اگر به خوبی از این پتانسیل سه هفته استفاده کنند میتوانند اقبال جامعه را هم با خود به همراه داشته باشند. برای همین است که نباید همه کاسه و کوزه ها را بر سر شورای نگهبان شکست و این فضای سرد را به این تصمیم ارتباط داد.
1403/11/7 7:37
1403/11/3 6:9
1403/10/19 10:3
1403/10/16 9:34
1403/10/10 4:37
1403/6/23 12:19
1403/4/2 1:56
1403/1/15 17:12
1402/11/27 12:40
1402/11/27 9:26
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام *
ایمیل *
وبلاگ
دیدگاه
سخن سردبیر
سخن تازه
سخن داغ
شهرهای شمالی
گوناگون
ادبیات
نیم نگاه
دلمشغولی ها
خواب ننه آقا
بسته خبری
دلنوشته ها
سرگرمی ها