تاریخ انتشار: 1399/8/13 11:19     /     کد خبر : 3854     /     دسته خبر : پنجره گفتگو
سخن نیوز: به گزارش روابط عمومی دانشگاه مازندران، همزمان با فرا رسیدن هفته پدافند غیرعامل، دکتر مصطفی بستام در تبیین و بررسی پدافند سایبری، روشهای حملات سایبری و نقش افراد در امنیت سایبری گفت: بیش از یک قرن شاهد هستیم به کمک دستگاههای الکتریکی و الکترونیکی می توانیم به سادگی، دادهها و اطلاعات را از هزاران کیلومتر فاصله به مقصد موردنظر انتقال دهیم. در اواسط قرن بیستم میلادی با ظهور انقلاب کامپیوترها، بسیاری از محاسبات، ذخیرهسازی اطلاعات و انتقال اطلاعات بهصورت 0 و 1 بهکار گرفته شد. بهطوری که امروزه 98 درصد از اطلاعات تولید شده در جهان بهصورت 0 و 1 ذخیرهسازی میشوند. اما با شروع قرن 21 میلادی پیشرفت تکنولوژهای رایانهای رشد بسیار زیادی پیدا کرد، بهطوری که امروزه هر فرد علاوه بر یک وجه فیزیکی، یک وجه مجازی نیز در دنیای 0 و 1ها دارد. از اطلاعات مالی گرفته تا وجهه اجتماعی او، علاوه بر ماهیت فیزیکی اکنون دارای یک ماهیت کامپیوتری نیز هستند. به این فضای 0 و1 که تولید، تبادل و ذخیرهسازی اطلاعات افراد، دولتها و ملتها در آن گسترده شده، اصطلاحا "فضای سایبری" گفته میشود. اما فضای مجازی واژه ناصحیحی است که در جامعه به عنوان هم معنی واژه فضای سایبری مصطلح شده است و عموما به رسانههای اجتماعی خارجی اشاره میکند.
رییس مرکز آپا دانشگاه مازندران درخصوص پدافند سایبری گفت: همانطور که مطلع هستید پدافند به معنی ضدحمله یا دفاع و غیرعامل به معنی استفادهنکردن از سلاح است. بنابراین پدافند سایبری به بهرهگيري از كليه امكانات غيرمسلحانه سايبري و غيرسايبري كشور، بهمنظور ايجاد بازدارندگي، پیشگیری و مقابله موثر با تهدیدات موجود در فضای سایبری که توسط هکرها یا ارتش کشورهای متخاصم ایجاد میشوند اطلاق میگردد.
عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با اشاره به معروفترین روشهای حملات سایبری نظیر حملات منع سرویس، هرزنامه، فیشینگ، ویروس، بمب منطقی و اسنیفر اشاره کردو گفت: این روزها تهاجمات و تهدیدهای سایبری به تعداد دفعات زیادی رخ میدهد و ما هر روز شاهد این دست اتفاقات در ابعاد کوچک و بزرگ هستیم. اما ایران همواره جزو بزرگترین قربانیان حملات سایبری بوده است. یکی از تاثیرگذارترین حملات سایبری جهان، در سال 2010 به مجتمع غنیسازی شهید احمدی روشن نطنز صورت گرفت. همانطور که مستحضر هستید تاکنون هیچ عاملی نتوانسته است غنیسازی اورانیوم ایران را به تعویق بیندازد، اما در سال 2010 میلادی، بدافزار استاکسنت که به عنوان اولین سلاح سایبری جهان نیز شناخته میشود، توانست برنامه غنیسازی ایران را برای ماهها به تعویق بیندازد. در استان مازندران نیز ما بارها با حملات سایبری مواجه شدیم، تا پایان سال 1398 مرکز آپا دانشگاه مازندران در 5 مورد حمله سایبری به سازمانهای استان امدادرسانی کرده است. دانشگاه مازندران نیز در 20 شهریور 1398 مورد حمله منع سرویس توزیعشده یا همان DDoS قرار گرفت که با کمک و همراهی کارشناس مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه و مرکز آپا، این حمله با موفقیت دفع شد.
دکتر مصطفی بستام در خاتمه در خصوص میزان تاثیر ویروس کرونا بر امنیت فضای سایبری کشور گفت: گرچه تا پیش از سال 2020 میلادی ضریب نفوذ اینترنت در جوامع بسیار سرعت بالایی داشته است، به طوری که افراد به زحمت خود را با این سرعت رشد تطبیق میدادند؛ اما با ظهور ویروس کرونا ضریب نفوذ اینترنت چندین برابر افزایش پیدا کرد و این بار، بسیاری از افراد که تا بهحال با گوشیهای هوشمند، حتی برای یک بار هم کار نکرده بودند، مجبور به استفاده از این فضا شدند. اکنون بسیاری از کارهای اداری بهصورت اینترنتی انجام میشود و نصب اپلیکیشنهای آموزشی نظیر اپلیکیشن شاد برای خانوادهها ماهیت ضروری پیدا کرده است. بنابراین، هرچقدر که بیشتر در فضای سایبری حضور داشته باشید، تهدیدهای بیشتری هم به سراغ شما خواهند آمد. بهخصوص اگر آمادگی کافی نداشته باشید و فرهنگ استفاده از تکنولوژیهای جدید به جامعه آموزش داده نشده باشد، این تهدیدها خطر بیشتری ایجاد میکنند.
1403/6/23 12:19
1403/4/2 1:56
1403/1/15 17:12
1402/11/27 12:40
1402/11/27 9:26
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام *
ایمیل *
وبلاگ
دیدگاه
سخن سردبیر
سخن تازه
سخن داغ
شهرهای شمالی
گوناگون
ادبیات
نیم نگاه
دلمشغولی ها
خواب ننه آقا
بسته خبری
دلنوشته ها
سرگرمی ها