تاریخ انتشار: 1402/1/25 23:11     /     کد خبر : 6179     /     دسته خبر : پنجره گفتگو
سخن نیوز : به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، عماد افروغ استاد دانشگاه ، جامعهشناس ، فعال سیاسی و از تحلیلگران شاخص کشور بعد از تحمل یک دوره بیماری سحرگاه روز جمعه 25 فروردین 1402 در سن 67 سالگی دار فانی را وداع گفت .
دکتر عماد افروع همچنین از معتقدین و نظریه پردازان دفاع از ملت فلسطین و دفاع از قدس بود.
وی در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی، نمایندگی مردم تهران و ریاست کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی را نیز برعهده داشت.
عماد افروغ متولد سال 1335 در شیراز، در سال 1355 برای تحصیل در رشته جامعهشناسی وارد دانشگاه سالفورد انگلستان شد. او در شهریور 1359 به دلیل برگزاری تظاهراتی علیه آمریکا در مقابل سفارتخانه این کشور که در اعتراض به برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان مسلمان ایرانی برگزار شده بود، دستگیر و زندانی و سپس از انگلیس اخراج شد.
افروغ مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در سال 1365 از دانشگاه شیراز و مدرک دکترای خود را در سال 1376 از دانشگاه تربیت مدرس دریافت کرد و در سال 1373نیز به عنوان دانشجوی نمونه کشور در مقطع دکتری شناخته شد.
مرحوم افروغ از سال 1376 به مدت 6سال عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس بود و از سال 1382 به عنوان عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی فعالیتش را آغاز کرد و آخرین مسئولیت وی نیز مدیریت گروه علم و دین این پژوهشگاه بود.
از دیگر سوابق شغلی وی میتوان به مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری در سال های 72 و 73، مدیریت کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس در سال های 76 و 77، مسئولیت گروه سیاست داخلی کمیسیون داخلی، دفاعی و امنیتی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سالهای 77 تا 79، مدیریت گروه فرهنگ، هنر و تاریخ شبکه یک صدا و سیما در سالهای 80 تا 82، تدریس در دانشگاههای مختلف، دبیر و مسئول کمیته علمی همایشهای روشنفکری در ایران و موازین توسعه و ضد توسعه فرهنگی کلانشهر تهران اشاره کرد.
همچنین از وی آثار متعددی در حوزه جامعهشناسی، اندیشه، تمدن غرب و اسلامشناسی منتشر شده است که به طور مثال میتوان به چالشهای کنونی ایرانی، اسلام و جهانی شدن، رنسانس دیگر، ما و جهانی شدن، مناقشه حق و مصلحت و بنبست دانشجویی، محتواگرایی و تولید علم، گفتگو ابزار یا گفتمان و حقوق شهروندی و عدالت اشاره کرد.
افروغ که دارای دکترای جامعهشناسی و عضو هیات علمی دانشگاه بود، در سالهای گذشته گفتگوهای متعددی با خبرگزاری تسنیم داشت که در ادامه میتوانید برخی از این گفتگوها را بخوانید:
به گفته فرزند مرحوم افروغ، وی به دلیل عوارض ناشی از بیماری سرطان بامداد دیروز در بیمارستان درگذشت.
از آثار افروغ میتوان به ترجمه کتاب »قدرت، نگرشی رادیکال« تألیف استیون لوک؛ فضا و نابرابری اجتماعی؛ ایجاد فضای نابرابریهای اجتماعی؛ هویت ایرانی؛ فرهنگشناسی و حقوق فرهنگی؛ چشماندازی نظری به تحلیل طبقاتی و توسعه؛ چالشهای کنونی ایرانی؛ اسالم و جهانی شدن؛ رنسانس دیگر؛ ترجمه کتاب »روش در علوم اجتماعی، رویکردی رئالیستی« تألیف آندرو سایر؛ گفتارهای انتقادی؛ هویت ایرانی و حقوق فرهنگی؛ انقالب اسالمی و مبانی بازتولید آن؛ ما و جهانی شدن؛ مناقشه حق و مصلحت و بنبست دانشجویی؛ محتواگرایی و تولید علم؛ گفتوگو ابزار یا گفتمان؛ حقوق شهروندی و عدالت؛ و روشنفکری و اصلگرایی فلسفی اشاره کرد.
سخن نیوز: / مازندنومه/ سرویس فرهنگی و هنری/ کلثوم فلاحی/ صبح شنبه عماد افروغ -استاد دانشگاه، سیاست مدار و جامعه شناس برجسته- مهمان نمایشگاه کتاب ساری بود و کتاب «فریادهای خاموش» این نویسنده با حضور استاندار مازندران رونمایی شد. افروغ در سخنان کوتاه خود حین رونمایی از کتاب، از وضعیت اسفبار مطالعه در کشور گلایه کرد. در حاشیه نمایشگاه کتاب ساری با این نویسنده گفت و گو کردیم.« فریادهای خاموش» شامل چه بخش هایی است
این کتاب، روزنگاشت است. از سال 90 شروع به نوشتن کردم و الان وارد سال هفتم شدم. هر روز می نویسم و این کار آسانی نیست. چون ممکن است گاهی حوصله یا انگیزه کافی برای نداشته باشی اما به خودم تلقین کردم حتما باید بنویسم. بخشی از کتاب مربوط به اتفاقاتی است که بر من می گذرد و من در آن نقشی ندارم و بخشی با من می گذرد و من در آن نقش فعال دارم.
آن چه با من می گذرد مطالعات، دلنوشته ها و پژوهش های من است و بخشی از این پژوهش ها نظم منطقی دارد و بخش دیگری هم آن چیزی است که پیش می آید. بخشی هم کتاب های متنوعی که می خوانم تا اوقات فراغتم پر شود و این کتاب ها می تواند رمان، فلسفه و جامعه شناسی باشد و ژانرهای متعددی دارد و این هم حسب یک شناخت است که معتقدم انسان یک ژانر فراگیر چند ژانری است و به همه این کتاب ها و محتویات نیاز دارد و شامل همه اینها می شود.
اعترافات آگوستین قددیس را ورق می زدم که دیدم در کتابش خاطرات و دلنوشته و دعا دارد اما کتاب من چیزی اضافه دارد و آن شرح و نقد کتاب هایی است که می خوانم و به خوانندگان منتقل می کنم.
نکتههای جالب زندگی مرحوم عمادافروغ به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از اایکنا
متن کامل این گفتوگو در ادامه میآید: مهمان خانه عماد افروغ و زهرا کاظم پورفرد شدیم تا مروری بر داستان زندگیشان داشته باشیم و با ملاکهای اصیل ازدواج و انتخاب همسر آشنا شویم، آنجا که تجملات مانعی برای آغاز راه نیست و تحصیلات عالیه و شأن فرهنگی و اجتماعی در پس سالها همراهی و قناعتپیشگی به دست آمده است.
ایکنا ــ چند ساله بودید که ازدواج کردید و نحوه آشنایی شما با یکدیگر به چه شکل بود؟
ایکنا ــ از جهیزیهای که تدارک دیدید برایمان میگویید؟
کاظمپورفرد: یکی از خاطرات جالب ما مربوط به تهیه جیهزیه است. آقای افروغ از خواهرشان خواسته بودند که وسایل مورد نیاز را تهیه کنند و به ما نیز به کرات اعلام کردند که «وسیلهای خریداری نکنید، من همه چیز را تهیه کردهام». تکرار این موضوع که من همه چیز خریداری کردهام باعث شد که خانواده من برای خرید دچار شک و تردید بابت دوبارهکاری شوند. به همین علت رفتیم تا ببینیم همه چیزی که آقای افروغ از آن صحبت میکنند چیست که در مقابل با یک سینی چای، کتری و قوری و شش عدد استکان و نعلبکی، دو یا سه قابلمه، گاز پیکنیکی، یک تخته فرش، رختخواب محدود و پردههای ضخیم مواجه شدیم. همین تعداد وسایل در نظر آقای افروغ همه وسایل مورد نیاز یک زندگی بود و واقعاً توقعی برای ارائه بیش از این نداشتند و وقتی خانواده من اقلام دیگری تهیه کردند بسیار ناراحت شدند و گلایه کردند که در این مکان کوچک نیازی به تخت و کمد نیست، به همین علت هم بود که در همان سالهای اول زندگی این وسایل را بخشیدیم و زندگیمان را خیلی ساده آغاز کردیم و هنوز بعد از گذشت ۳۹ سال از همان سینی و کتری و قوری را استفاده میکنیم. فرمایش امام علی(ع) را که فرمودند قناعت عزت میآورد همواره در زندگی به کار بستم و بدان دلبستهام و به سایرین هم توصیه میکنم.
ایکنا ــ چه مهریهای در نظر گرفته شد؟
ایکنا ــ حاصل این ازدواج چند فرزند است و در چه سنی ازدواج کردند؟
افروغ: سه فرزند پسر داریم و تلاش کردیم تا در جوانی و سنین بین ۲۲ تا ۲۴ سالگی زمینه ازدواج را برایشان مهیا کنیم. دو پسر بزرگم ازدواج کردهاند و پسر سومم در آستانه برگزاری مراسم ازدواج است.
ایکنا ــ معیارهایی را که ۳۹ سال پیش برای انتخاب همسر مدنظر داشتید امروز نیز به فرزندانتان توصیه کردید؟
تا جایی که امکان داشت معیارهای برتر را به پسرانمان معرفی کردیم، آنان هم به دنبال همسری همانند مادرشان بودند. با افرادی که برای ازدواج مدنظر داشتند بسیار گفتوگو میکردند و جوانب امر را میسنجیدند تا حدی که تصور میکردیم از ما نکته سنجتر هستند. آخرین پسرم طوماری از سؤالات را تهیه کرده بود و در مراسم خواستگاری همراه خود میبرد؛ ما آنچه را شرط بلاغ بود بیان کردیم اما تحمیل نکردیم، سعیمان بر آن بود تا همراهی خوب و مطمئن در ابعاد مختلف انتخاب همسر و آغاز زندگی مشترکشان باشیم چرا که امروز جوانان از جنبههای چه مادی و چه معنوی نیاز به حمایت بیشتری از سوی والدینشان دارند.
ایکنا ــ سادگی ازدواج شما در ازدواج فرزندان هم وجود داشت؟
ایکنا ــ بعد از گذشت ۳۹ سال از زندگی مشترک، چه تغییر و تحولی در عشق و محبت شما به یکدیگر ایجاد شده است؟
افروغ: این تصور را قبول ندارم که زندگی یکنواخت و بدون بالا و پایین شدن، موجه و معتبر است. در برخی لحظات عشق در زندگی فوران میکند، اما در برخی دقایق کمتر نمود دارد. زندگی یعنی لحظه و مهم همان لحظات آتشین عشق است که ما در زندگی مشترک آن را بارها تجربه کردهایم. اگر در زندگی اختلاف نظر و سلیقه وجود دارد، نباید تصور کرد که این زندگی خالی از عشق و محبت است. عشق همان گذشت و بخشش بعد از هر دلخوری پیش آمده است. هر کس که زودتر میبخشد، عاشقتر است و من به جرئت می توانم بگویم که همسرم عاشقتر است. تجلیات عشقورزی در مواقع و مقاطع مختلف زندگی بنابر اقتضائات زمانی ومکانی متفاوت است. من بروز هیجانی احساسی و عاطفی کمتری دارم اما این به معنای کم شدن میزان عشق من به همسرم نسبت به ۳۹ سال پیش نیست. من در حد ستایش عاشق همسرم هستم، ایشان صفاتی دارند که مثالزدنی است، اما این امر باعث نمیشود که میان ما اختلاف بروز نکند.
کاظمپورفرد: من به اینکه عاشق همسرم هستم افتخار میکنم. زوجین باید حساسیتهای همدیگر را بشناسند و از نزدیک شدن به خط قرمزهای همسرشان خودداری کنند. اگر قلق همدیگر را بدانیم میتوانیم آرامش را بیشتر به زندگی هدیه دهیم. نباید نمک روی حساسیتهای همدیگر بپاشیم. برای مثال من میدانم که آقای افروغ اگر ناراحت شوند و گلایهای هم داشته باشند سریع آرام میشوند و خشمشان زودگذر است، بنابراین در دقایقی که عصبانی هستند سعی میکنم محیط را آرام نگه دارم.
افروغ (با خنده بیان میکند): برای مثال همسرم ۳۰ سال معلم بود و من امیدوار بودم بعد از بازنشستگی مدت زمان بیشتری در خانه باشد اما اگر قبل از بازنشستگی دو روز سر کار میرفت، بعد از این اتفاق، چهار روز سرکار میرود؛ با این حال میداند که چگونه باید این خواسته مرا مدیریت کند تا هم به هدف خود برسد و هم مرا راضی نگه دارد.
خبرگزاری ایکنا برای این زوج فرهیخته آرزوی سعادت، سلامت و عاقبت به خیری دارد.
سخن نیوز : / رکنی / سخن نیوز از سال ۱۳۹۵ یادداشت ها و مصاحبه های مرحوم دکتر افروغ را در بخش پنجره گفتگو انعکاس می داد ، کاربران هم استقبال خوبی از مطالب ایشان داشتند . لذا شما عزیزان هم می توانید عناوین ذیل را در بخش جستجو سخن نیوز دنبال کنید .
سکولاریسم هیچ گاه نمی تواند تحقق یابد / گاهی قانونی را برای خواباندن سروصداها تصویب می کنند / اکنون کشور در بطن و متن بی اعتمادی به سر می برد / گفت و گوی دینی ضروری ترین گفت و گوهاست / علم ویترینی چاره ساز مشکلات نیست / مهم ترین دردما بعد از جنگ نفاق بود / بشر اسیر دوگانه نگری های افراطی شده است / فضای مجازی مطالعات را تحت تاثیر قرار داد / ما و انتخابات آمریکا
سخن نیوز درگذشت آقای افروغ را به خانواده گرامی ایشان و جامعه علمی و دانشگاهی کشور تسلیت عرض میکند.
1403/6/23 12:19
1403/4/2 1:56
1403/1/15 17:12
1402/11/27 12:40
1402/11/27 9:26
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام *
ایمیل *
وبلاگ
دیدگاه
سخن سردبیر
سخن تازه
سخن داغ
شهرهای شمالی
گوناگون
ادبیات
نیم نگاه
دلمشغولی ها
خواب ننه آقا
بسته خبری
دلنوشته ها
سرگرمی ها